Torta z medových plátov (základný recept)

20200918_160642

Torta z medových plátov (základný recept)

Porcie

15-20

Čas pečenia

10-15 min.

Teplota

175°

Suroviny

Medové cesto

  • 500 g hladká múka
  • 200 g práškový cukor
  • 100 g maslo
  • 2 x vajce (veľ. M)
  • 125 g med tekutý
  • 1,5 ČL kypriaci prášok

Vanilkový krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvaroh jemný
  • 300 ml smotana na šľahanie (min 33%)
  • cca 100 g cukor práškový
  • vanilkový extrakt/vanilka
  • ľubovoľný džem

Postup

  1. Pred samotnou prípravou torty je potrebné si vyrobiť šablónu tvaru ktorý chceme vyrezávať. Z uvedeného množstva surovín vytvoríte jedno písmeno cca 32cm vysoké (2x plnené/3 pláty) alebo srdce ako na obrázku 33x30cm (2x plnené/3 pláty). Šikovné gazdinky vykúzlia aj 4 tenšie pláty 🙂. Šablóny si vyrábam z papiera na pečenie kde si nakreslím požadovaný tvar a vystrihnem. Papier na pečenie sa ľahko skladuje, dá poskladať a keď sa prilepí na cesto pri vyrezávaní tvaru vôbec to nevadí.
  2. Začneme prípravou medových plátov. Zo všetkých surovín spracujeme jemné pružné cesto. Med musí byť tekutý a všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Cesto by malo byť lesklé, pružné, nie príliš tuhé, ak sa Vám zdá lepkavé kľudne pridajte ešte trochu múky. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinku do chladničky (ak sa ponáhľate môžete s ním pracovať aj hneď ale bude sa trošku viac lepiť pri vaľkaní).
  3. Odležané cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 3 kusy. Jeden kus cesta premiesime v rukách a na papieri na pečenie rozvaľkáme na požadovanú veľkosť. Na cesto priložíme šablónu z papiera na pečenie a ostrým nožom obrežeme požadovaný tvar (dobre poslúži aj krájacie koliesko na pizzu – s ním urobíte pekné rovné okraje). Vyrezaný tvar husto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný+spodný ohrev) na 10-15 minút. Upečený plát by nemal mať hnedé konce ale pekný ružovkastý nádych. Postup opakujeme ešte 2x a ak Vám zostane dostatok cesta môžete upiecť aj 4tý plát rovnakého tvaru alebo zo zvyšného cesta vyrezať akékoľvek tvary či už na ozdobu torty alebo večerné mlsanie. Upečené medové pláty necháme vychladnúť.
  4.  Krém pripravíme jednoducho. Všetky suroviny (vychladené) na krém mixujeme spolu v jednej miske. Vznikne stredne tuhý krém (podľa chuti môžete pridať ešte trochu cukru).
  5. Medové pláty očistíme od prebytočnej múky a jeden plát preložíme na servírovací podnos. Krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Pár boduek krému dáme aj pod spodný plát aby sa nám torta na podnose neposúvala a začneme s bodkovaním. Začneme bodkovať najprv vonkajší, potom vnútorný okraj medového plátu. Mňa to celkom baví a tak bodkujem aj vnútornú časť vy ale samozrejme môžete krém vytláčať ľubovoľne základom sú pekne vybodkované okraje. Keď máme pokrytý celý povrch medového plátu tak pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na krém (nie po okrajoch) obľúbený džem. Prvé poschodie prikryjeme druhým medovým plátom jemne pritlačíme a postup opakujeme. Krém si rozdeľte tak aby Vám zostalo aj na vrchnú časť posledného plátu.
  6. Po vybodkovaní vrchnej časti posledného plátu tortu ľubovoľne ozdobíme a vložíme do chladničky (najlepšie na noc) ak chcete zdobiť čerstvým ovocím je lepšie zdobiť až na druhý deň. Torta potrebuje pár hodín v chladničke aby pláty nasali vlhkosť a zmäkli.
  7. Medové pláty si viete pripraviť aj v predstihu. Na tmavom suchom mieste vydržia v krabici cca 3 týždne možno aj viac. Ak vyrezávate zložitejší tvar s tenkými časťami je dobré počas pečenia plát kontrolovať a plech otáčať. Dobrú chuť 😊
Facebook
5 1 vote
Hodnotenie receptu
Subscribe
Notify of
guest
4 Komentárov
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Meggie
Meggie
25. apríla 2023 9:50

Ďakujem krásne za recept

Petra
Petra
29. apríla 2023 20:56
Hodnotenie receptu :
     

Neskutečná nádhera, jako z katalogu …děkuji za inspiraci a radu <3 <3 <3

Viac chutných receptov

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x