Torta z medových plátov (biela čokoláda + višne)

20221007_205040

Torta z medových plátov (biela čokoláda + višne)

Porcie

15-20

Čas pečenia

10 - 15 min.

Teplota

175°

Suroviny

Medové cesto

  1. 500 g hladká múka
  2. 200 g práškový cukor
  3. 100 g maslo
  4. 2 x vajce (ve. M)
  5. 125 g med tekutý
  6. 1,5 ČL kypriaci prášok
  7. 1 ČL škorica

Krém + višňový rozvar

  • 200 g biela čokoláda
  • 500 g mascarpone
  • 500 g tvaroh jemný
  • 200 ml smotana na šľahanie (min 33%)
  • višne mrazené/čerstvé cca 200 g
  • 1 PL cukor trstinový
  • 1 PL pudingový prášok/škrob
  • štipka škorice

Postup

  1. Tak ako pri všetkých medových tortách prípravu začneme tvorbou šablóny. Požadovaný tvar alebo číslo nakreslíme na papier na pečenie a vystrihneme. Z uvedeného množstva vytvoríte 1 číslo cca 30 cm vysoké a teda na tortu aká je v úvodných obrázkoch je potrebné zdvojnásobiť dávku.
  2. Keď máme šablónu hotovú pripravíme si cesto zmiesením všetkých surovín izbovej teploty. Vznikne pružné lesklé cesto ak je lepkavé pridajte ešte trochu múky. Cesto zabalíme do fólie a dáme na cca hodinu do chladničky.
  3. Kým cesto oddychuje môžeme pripraviť rozvar z višní. Vykôstkované višne (kľudne aj mrazené) dáme do hrnca s troškou vody a 1 PL trstinového cukru, privedieme k varu a na miernom ohni chvíľku varíme.  Ponorným mixérom višne rozmixujeme (nemusíte úplne do hladka), vrátime na oheň, pridáme štipku škorice a 1 PL pudingového prášku alebo škrobu rozmiešaného v troške vody, varíme do zhustnutia. Rozvar nemusí byť príliš hustý, stačí aby netiekol pri napĺňaní torty. Rozvar necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  4. Cesto vyberieme z chladničky, chvíľku ho premiesime v rukách a môžeme začať s prípravou. Časť cesta rozvaľkáme na papieri na pečenie, priložíme šablónu a ostrým nožom vyrežeme požadovaný tvar (krásne rovné okraje dosiahnete ak použijete na obrezávanie koliesko na pizzu). Vyrezaný tvar husto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný + spodný ohrev). Postup opakujeme. Mali by vzniknúť 3 medové pláty (ak pečiete menší tvar a rozvaľkáte cesto na tenko tak aj 4). Hotové pláty necháme vychladnúť.
  5. Krém pripravíme tak že vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu (nie dukáty !!!). Roztopenú čokoládu necháme chladnúť a v ďalšej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, smotanu a mixujeme do spojenia. Následne pomaly prilievame počas stáleho miešania roztopenú čokoládu. Ak máte radšej sladšie dezerty môžete pridať ešte trošku práškového cukru. Hotovým krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou a môžeme plniť.
  6. Medové pláty očistíme od prebytočnej múky, a jeden z nich preložíme na servírovací podnos. Pod plát dajte trošku krému aby sa torta nešmýkala. Začneme ,,bodkovať“ najprv okraje medového plátu, následne urobíme ešte druhý rad aby nám náhodou nevytiekol vyšňový rozvar. Miesto ktoré nám zostalo v strede medového plátu vyplníme troškou krému a následne višňovým rozvarom. Prikrijeme druhým plátom a postup opakujeme. Hotovú tortu vložíme do chladničky najlepšie na noc aby pláty pekne zmäkli a potom ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  7. Ja som nepoužila všetok krém, keďže som chcela nechať vrch torty bez plnky ale krému je dosť na to, aby ste pokryli plnkou aj vrchný plát. Ak sa rozhodnete pre ,,nahú“ verziu medovej torty ako ja, tak vrchné pláty nepopichajte vidličkou aby vyzerali pekne. Dobrú chuť 😊
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x