Krátky popis. Tento tekvicový koláč je veľmi chutný
Porcie
20
Čas pečenia
30-40 minút
Teplota
180°
Suroviny
Cesto
200g čokoláda (min 50%)
100g maslo
200g trstinový cukor (môže byť aj obyčajný)
2 PL med
2 PL med
2ks vajce
4PL kakao
60g mleté orechy
600g tekvicové pyré
130-150g hladká múka špaldová/obyčajná
1 ČL škorica
1 ČL rozpustná káva
Na vrch môžete použiť:
Ganache z horkej čokolády (100g kvalitná čokoláda + 100g smotana na šľahanie)
Lotus nátierka
Jogurtový krém (250g mascarpone, 3x jogurt smotanový, 200ml smotana na šľahanie, práškový cukor podľa chuti)
Postup
Tekvicové pyré si pripravujem stále v predstihu. Maslovú tekvicu dáme do hrnca s vodou alebo na plech a varíme/pečieme (180°) do zmäknutia následne rozmixujeme na pyré. Takto pripravené pyré si navážim do mrazničky a v prípade potreby vyťahujem.
Čokoládu spolu s maslom roztopíme nad parou a ešte do teplej čokoládovej hmoty pridáme cukor a med. Hmota nám miešaním chladne a preto môžeme hneď prišľahať vajíčka a postupne všetky suroviny. Množstvo múky nie je presne definované, niekedy je tekvicové pyré viac vodnaté inokedy husté.
Cesto vylejeme na plech s rozmermi 24x37cm a pečieme na 180° cca 30-40 minút bez ventilátora.Koláčik sa krásne krája je jemný vláčny.
Koláčik po vychladnutí nakrájame a dozdobíme čokoládovou ganache(smotanu zahrejeme ale nevaríme, vmiešame čokokádu a miešame kým sa hmota nespojí) alebo lotus nátierkou (stačí zahriať a vytvoriť akékoľvek vzory).
Ak sa rozhodnete pre jogurtový krém stačí zmiešať všetky suroviny a zdobiť podľa svojej fantázie na jogurtový krém treba použiť kvalitný smotanový hustý jogurt aby Vám krém krásne držal.