Tartaletky/košíčky so slaným karamelom

20220325_135519

Tartaletky/košíčky so slaným karamelom

… chutné koláčiky pripomínajúce obľúbenú tyčinku Snickers…

Porcie

25 ks (formička 6cm)

Čas pečenia

15 minút

Teplota

175°

Suroviny

Cesto

  • 250 g múka hladká
  • 4 PL mandľová múka
  • 125 g maslo
  • štipka soli
  • 70 g práškový cukor
  • 1 ks žĺtko
  • 3 PL voda

Pre kakaovú verziu odoberte 2 PL múky a pridajte 1 kopcovitú lyžicu kakaa.

Náplň

Slaný karamel:

  • 225 g cukor kryštálový
  • 90 g maslo
  • 100 ml smotana na šľahanie (33%)
  • 0,5 ČL soľ
  • + arašidy nesolené

Čokoládová ganache:

  • 200 g čokoláda tmavá (min. 52%)
  • 200 ml smotana na šľahanie

Postup

  1. Začneme prípravou košíčkov/tartaletiek. Z múky, mandľovej múky, studeného masla a štipky soli vytvoríme mrveničku. Do mrveničky prilejeme do peny vyšľahanú vodu s cukrom a žĺtkom a spracujeme jemné, pružné cesto. Ak sa cesto príliš lepí pridáme trošku múky (nie veľa). Cesto nesmiete miesiť príliš dlho aby sa nezaparilo – potom sa zvykne mrviť a bude sa s ním ťažko pracovať.
  2. Pripravené cesto tvarujeme do guličiek a vtláčame prstami do formičiek. Prebytočné cesto obrežeme nožom, zarovnáme a spodnú časť popicháme vidličkou. Pri použití ráfikových foriem rozvaľkáme cesto na cca 2mm. Ráfikom vyrežeme z cesta spodnú časť, odkrojíme dlhý tenký pás a vytvoríme boky tartaletky. Spodnú časť popicháme vidličkou (pri pečení v ráfikoch odporúčam použiť dierkovaný plech aby sa spodná časť nevydula). Pripravené tartaletky/košíčky pečieme pri teplote 175° cca 15 minút (podľa veľkosti) a necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme si slaný karamel. Cukor upálime na karamel a pridáme maslo. Pozor hmota začne poriadne bublať – použite väčší hrniec. Keď sa maslo s karamelom spoja do kompaktnej hmoty môžeme pridať smotanu. Hmota začne opäť poriadne bublať.  Za stáleho miešania varíme ešte pár minúť. Karamel je hotový keď sa všetky zložky spoja a bude mať krásnu farbu. Karamel odstavíme z ohňa, primiešame soľ a necháme voľne trošku vychladnúť.
  4. Vychladnuté tartaletky/košíčky rozložíme na tácku a do každej vložíme nahrubo nasekané alebo celé arašidy (množstvo podľa vlastného uváženia). Arašidy zalejeme karamelom – nie do plna, necháme miesto aj na čokoládovú ganache. Takto pripravené košíčky/tartaletky dáme do chladničky.
  5. Smotanu privedieme do bodu varu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Chvíľku počkáme a vymiešame lesklú čokoládovú hmotu. V prípade potreby môžete ešte zahriať aby sa čokoláda pekne roztopila. Takto pripravenú ganache nalievame do košíčkov/tartaletiek na stuhnutú karamelovú vrstvu. Ganache nalievame do plna, aby boli výsledné košíčky/tartaletky pekné, potom ich vložíme do chladničky a po stuhnutí ľubovoľne ozdobíme.
  6. Pár tipov na záver: Do slaného karamelu môžete pridať trošku škorice pre výraznejšiu bohatú chuť. Arašidy môžete nahradiť vlašskými/lieskovými orechmi. Košíčky/tartaletky si môžete napiecť v predstihu – v krabici na suchom a tmavom mieste vydržia aj mesiac. Pravdepodobne neminiete všetok slaný karamel – zvyšok nalejte do skleneného uzatvárateľného pohára – v chladničke vydrží aj mesiac. Ak sa Vám nedarí upiecť pekné rovné košíčky/tartaletky pozrite si podrobnejší návod aj s fotkami  TU.

Dobrú chuť

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x