Pre kakaovú verziu odoberte 2 PL múky a pridajte 1 kopcovitú lyžicu kakaa.
Náplň
Slaný karamel:
225 g cukor kryštálový
90 g maslo
100 ml smotana na šľahanie (33%)
0,5 ČL soľ
+ arašidy nesolené
Čokoládová ganache:
200 g čokoláda tmavá (min. 52%)
200 ml smotana na šľahanie
Postup
Začneme prípravou košíčkov/tartaletiek. Z múky, mandľovej múky, studeného masla a štipky soli vytvoríme mrveničku. Do mrveničky prilejeme do peny vyšľahanú vodu s cukrom a žĺtkom a spracujeme jemné, pružné cesto. Ak sa cesto príliš lepí pridáme trošku múky (nie veľa). Cesto nesmiete miesiť príliš dlho aby sa nezaparilo – potom sa zvykne mrviť a bude sa s ním ťažko pracovať.
Pripravené cesto tvarujeme do guličiek a vtláčame prstami do formičiek. Prebytočné cesto obrežeme nožom, zarovnáme a spodnú časť popicháme vidličkou. Pri použití ráfikových foriem rozvaľkáme cesto na cca 2mm. Ráfikom vyrežeme z cesta spodnú časť, odkrojíme dlhý tenký pás a vytvoríme boky tartaletky. Spodnú časť popicháme vidličkou (pri pečení v ráfikoch odporúčam použiť dierkovaný plech aby sa spodná časť nevydula). Pripravené tartaletky/košíčky pečieme pri teplote 175° cca 15 minút (podľa veľkosti) a necháme vychladnúť.
Pripravíme si slaný karamel. Cukor upálime na karamel a pridáme maslo. Pozor hmota začne poriadne bublať – použite väčší hrniec. Keď sa maslo s karamelom spoja do kompaktnej hmoty môžeme pridať smotanu. Hmota začne opäť poriadne bublať. Za stáleho miešania varíme ešte pár minúť. Karamel je hotový keď sa všetky zložky spoja a bude mať krásnu farbu. Karamel odstavíme z ohňa, primiešame soľ a necháme voľne trošku vychladnúť.
Vychladnuté tartaletky/košíčky rozložíme na tácku a do každej vložíme nahrubo nasekané alebo celé arašidy (množstvo podľa vlastného uváženia). Arašidy zalejeme karamelom – nie do plna, necháme miesto aj na čokoládovú ganache. Takto pripravené košíčky/tartaletky dáme do chladničky.
Smotanu privedieme do bodu varu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Chvíľku počkáme a vymiešame lesklú čokoládovú hmotu. V prípade potreby môžete ešte zahriať aby sa čokoláda pekne roztopila. Takto pripravenú ganache nalievame do košíčkov/tartaletiek na stuhnutú karamelovú vrstvu. Ganache nalievame do plna, aby boli výsledné košíčky/tartaletky pekné, potom ich vložíme do chladničky a po stuhnutí ľubovoľne ozdobíme.
Pár tipov na záver: Do slaného karamelu môžete pridať trošku škorice pre výraznejšiu bohatú chuť. Arašidy môžete nahradiť vlašskými/lieskovými orechmi. Košíčky/tartaletky si môžete napiecť v predstihu – v krabici na suchom a tmavom mieste vydržia aj mesiac. Pravdepodobne neminiete všetok slaný karamel – zvyšok nalejte do skleneného uzatvárateľného pohára – v chladničke vydrží aj mesiac. Ak sa Vám nedarí upiecť pekné rovné košíčky/tartaletky pozrite si podrobnejší návod aj s fotkami TU.