Tartaletky/košíčky s orechovými maslami

20220621_175835

Tartaletky/košíčky s orechovými maslami

Ak neviete čím naplniť tartaletky/košíčky, tak orieškové maslá sú ideálna rýchla a chutná voľba.

Porcie

25 ks (formička 6cm)

Čas pečenia

15 minút

Teplota

175°

Suroviny

Cesto

  • 250 g múka hladká
  • 4 PL mandľová múka
  • 125 g maslo
  • štipka soli
  • 1 ks žĺtko
  • 3 PL voda
  • 70 g práškový cukor

Náplne

Pistácia:

  • pistáciové maslo / 100% pražené pistácie
  • mleté maslové sušienky
  • 300 g biela čokoláda
  • 130 g smotana na šľahanie (min. 33%)
  • 125 g maliny čerstvé/mrazené (voliteľné)

 

Lieskový orech:

  • lieskovoorieškové maslo / 100% pražené lieskovce
  • mleté maslové sušienky
  • 300 g karamelová čokoláda (Callebaut gold)
  • 130 g smotana na šľahanie (min. 33%)

 

Mandle + mliečna čokoláda:

  • mandľové maslo / 100% pražené mandle
  • mleté maslové/lotus/kakaové sušienky
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 150 g smotana na šľahanie (min. 33%)

Postup

Základom týchto receptov sú orieškové maslá. Za ich pomoci vykúzlite aj z jednej dávky cesta niekoľko druhov tartaletiek/košíčkov rýchlo a jednoducho. Ich cena je síce vyššia, ale výraznú a hlavne autentickú chuť ktorú dokážu vykúzliť nenahradíte žiadnymi pastami, ktoré okolo pistáciií či iných orechov ani neprechádzali… Môžete ich dlho skladovať a sú okamžite pripravené na použitie.

  1. Najprv si pripravíme maslové cesto. Múku, mandľovú múku, štipku soli a studené maslo spracujeme na mrveničku. Do mrveničky pridáme do peny vyšľahané žĺtko s vodou a cukrom. Spracujeme na vláčne, ľahko tvarovateľné cesto. Pozor na premiesenie – cesto sa môže ľahko spariť. Ak je to potrebné, môžete pridať trošku múky (nie veľa). Z cesta tvarujeme guličky ktoré poriadne povtláčame do formičiek, prebytočné cesto obrežeme nožom a spodnú časť popicháme vidličkou. Ak pečiete v ráfikoch cesto vyvaľkáme na cca 2mm, vykrojíme spodnú časť a následne vytvoríme boky tartaletky tenkým pásom cesta. Spodnú časť poriadne popicháme. Pripravené tartaletky/košíčky pečieme cca 15 minút a necháme vychladnúť.
  2. Pistáciová verzia: Pistáciové maslo poriadne premiešame, odoberieme potrebné množstvo, ktoré zahustíme mletými maslovými sušienkami. Pistáciová hmota by mala byť hustejšia, ale nie príliš suchá. Pistáciovú hmotu dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou/odstrihnutým koncom. Striekame po okrajoch a v strede necháme priestor na rozvar z malín (maliny rozvaríme s 1 ČL cukru a troškou vody v hrnci do zhustnutia – ak sa Vám nechce čakať do zhustnutia, môžete rozvar zahustiť mletými maslovými sušienkami prípadne škrobom). Hustý malinový rozvar dáme do stredu vytvoreného pistáciovým maslom. Výborná je aj verzia bez malinového rozvaru. Tatkto pripravené košíčky/tartaletky dáme do chladničky a po zachladení zalejeme ganache z bielej čokolády (smotanu zahrejeme do bodu varu a nalejeme ju na nalámanú čokoládu, miešaním vytvoríme hladkú čokoládovú hmotu).
  3. Lieskovooriešková verzia: Lieskovoorieškové maslo poriadne rozmiešame, odoberieme potrebné množstvo a zahustíme mletými maslovými sušienkami. Upečené košíčky/tartaletky naplníme cca do polovice (plníme cukrárskym vreckom s odstrihnutým koncom/hladkou špičkou). Následne si pripravíme karamelovú ganache. Smotanu zahrejeme do bodu varu, nalejeme na karamelovú čokoládu a miešaním vytvoríme hladkú čokoládovú hmotu, ktorou naplníme tartaletky/košíčky až po okraj.
  4. Mandľová verzia: Mandľové maslo poriadne rozmiešame a zahustíme podľa vlastnej chuti maslovými, kakaovými alebo mletými lotus sušienkami. Nevýrazná chuť mandlí nám umožňuje vybrať si našu obľúbenú príchuť. Mandľové maslo môžete zahustiť aj jemne mletým kokosom. Tartaletky/košíčky plníme cca do polovice pomocou cukrárskeho vrecka. Následne si pripravíme ganache zahriatim smotany do bodu varu. Horúcu smotanu vylejeme na nalámanú mliečnu čokoládu a miešaním vytvoríme hladkú čokoládovú hmotu. Čokoládovou ganache naplníme tartaletky/košíčky až po okraj.
  5. Uvedené množstvá každého druhu náplne vystačia na cca 25 tartaletiek/košíčkov vo veľkosti 6cm. Množstvo surovín je ťažké určiť, záleží od tvaru/veľkosti formičiek, hrúbky cesta a podobne. Ak chcete z jednej dávky cesta pripraviť viacero príchutí je potrebné upraviť pomer surovín.
  6. Na plnenie môžete použiť aj čisté orieškové maslá bez zahustenia sušienkami (ak sú dosť husté).
  7. Ak sa Vám nedarí v pečení úhľadných, rovných košíčkov/tartaletiek pozrite si fotopostup s radami ako na to TU
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x