Slaný karamel

20190813_102614

Slaný karamel

… chuť ktorú musíte vyskúšať, neexistuje spôsob akou by sa dala opísať…

Porcie

Čas pečenia

Teplota

Suroviny

  • 450 g cukor kryštálový
  • 170 g maslo
  • 200-240 ml smotana na šľahanie (33%)
  • 1 ČL soľ

Postup

Z cukru pripravíme karamel. Keď karamel začne tmavnúť pridáme maslo. Je lepšie použiť vyšší hrniec, keďže nám začne hmota bublať. Miešame do momentu, kým sa maslo nespojí s karamelom. Keď sa nám hmota spojila prilejeme smotanu na šľahanie. Smotanu prilievame tiež opatrne – hmota začne bublať. Keď sa nám všetky zložky pekne spojili môžeme pridať soľ. Premiešame a odstavíme z ohňa. Po miernom vychladnutí je lepšie karamel preliať cez sitko, aby sme odstránili cukrové hrudky. Horúci karamel nalievame do sklenených pohárov.

Ak chcete tuhší karamel, použijeme 200 ml smotany na šľahanie, ak chceme karamel redší (poleva) použijeme 240 ml smotany na šľahanie.

Slaný karamel je úžasnou polevou na koláče, palacinky, lievance, používam ho na plnenie tartaletiek / košíčkov, ako polevu na cheesecake a na veterníky alebo veterníkovú tortu.

Slaný karamel skladujeme v chladničke. Vydrží minimálne 3 – 4 týždne.

Z uvedenej dávky máme cca 2 plné 300 ml poháre.

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x