Cukrová poleva: 100 g práškový cukor, 1 PL olej, 2-3 PL voda
Postup
Začneme prípravou kysnutého cesta. Do teplého mlieka pridáme 10 g cukru, droždie a necháme pracovať. V miske zmiešame múku, zvyšný cukor, maslo, vajce a pridáme kvások. Všetko spolu spracujeme na stredne tuhé cesto. Nemusíte miesiť dlho stačí chvíľka kým sa všetky suroviny spoja. Hotové cesto necháme na teplom mieste kysnúť 20 minút.
Kým nám nakysne cesto pripravíme orechovú plnku. V miske zmiešame orechy, rum, škoricu, maslové sušienky, med. Do hrnca dáme mlieko s cukrom a privedieme k varu. Horúcim mliekom sparíme orechovú zmes a všetko spolu poriadne premiešame. Orechovú plnku necháme chladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdlžník veľkosti plechu. Na rozvaľkané cesto natrieme orechovú plnku a zvinieme do závinu. Vznikne nám dlhý závin, ktorý rukami upravíme tak aby mal po celej dĺžke rovnakú hrúbku. Závin prerežeme na 2 polovice a každú polovicu prenesieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu prepletáme obe časti prerezaného závinu tak, aby boli reznou stranou hore. Poprepletané časti závinu spojíme a rukami dotvarujeme do tvaru venca. Táto časť je trošku náročnejšia ale nebojte sa, môžete to skúšať aj viac krát s cestom sa veľmi dobre pracuje. Hotový veniec vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 minút.
Po upečení natrieme ešte horúci veniec džemom alebo lekvárom podľa vlastného výberu a necháme vychladnúť.
Vychladnutý veniec polejeme polevou ktorú vytvoríme zmiešaním práškového cukru, vody a oleja. Na vrch venca nalejeme polevu a štetcom ju rozotrieme tak, aby pokryla celý veniec a zakonzervovala ho. Je potrebné naniesť cukrovú polevu aj na okraje aby nič z venca neobschlo.
Hotový veniec ozdobíme, krásne vyzerá z mašľou v časti kde sú spojené záviny.
Tento veniec je trvácny, cukrová poleva zabráni obschnutiu a je každým dňom lepší a šťavnatejší. Z tohto receptu môžete pripraviť aj obyčajný závin a milovníci maku môžu orechy nahradiť makom. Dobrú chuť 🙂