Ak ste ešte neokúsili čaro mrkvových koláčov tak tento rozhodne vyskúšajte 🙂
Porcie
24 ks
Čas pečenia
30-35 min.
Teplota
180°
Suroviny
Cesto
4 ks vajcia
250 g trstinový cukor
280 ml olej
300 g špaldová múka hladká
2 ČL kypriaci prášok do pečiva
2 ČL jedlá sóda
1 ČL škorica mletá
500 g mrkva (nastrúhaná na jemno)
150 g orechy
Krém
500 g krémový syr (goldessa, philadelphia)
4 PL práškový cukor
50-100 ml smotana na šľahanie 33%
1 ČL škorica mletá
vanilkový extrakt / vanilka
Postup
Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny a postupne prilievame olej. Do hmoty pridávame múku zmiešanú s jedlou sódou, kypriacim práškom a škoricou. Múku môžete použiť aj obyčajnú, prípadne 150 g obyčajnej a 150 g špaldovej. Do cesta primiešame nastrúhanú mrkvu (cesto trochu zredne nemusíte sa báť). Nakoniec primiešame nasekané alebo pomleté orechy. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme (horný a spodný ohrev) cca 30-35 minút.
Krém pripravíme naozaj rýchlo a jednoducho. V jednej miske spolu vyšľaháme krémový syr, smotanu, cukor, škoricu a pár kvapiek vanilkovej esencie / vanilky. Suroviny vyberáme z chladničky tesne pred prípravou krému. Krém nie je veľmi tuhý, no krásne drží tvar, má krásnu konzistenciu a preto je vhodný aj na použite zdobiacich špičiek.
Vychladnutý koláč nakrájame a zdobíme podľa vlastnej fantázie. Plech ktorý používam je ideálny na nakrájanie 24 ks kociek vo veľkosti 5,5 cm. Korpus je pekne vysoký a tak môžete použiť aj klasický trošku väčší plech.
TIP: Cesto je ideálne aj na plnenie košíčkov a prípravu šťavnatých mrkvových muffinov. Na 12 kusov Vám postačí polovičná dávka cesta aj krému (bez krému sú tiež skvelé ☺).
Jednoduchý, rýchly a chutný koláčik je na svete. Prajem Vám dobrú chuť ☺