Začneme prípravou krému, ktorý si pripravte ideálne deň vopred. V hrnci privedieme k varu väčšiu časť mlieka. Do horúceho mlieka vmiešame zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali zlaté klasy, múku, žĺtka, cukor a vanilkový extrakt. Uvaríme hustejšiu kašu, ktorú zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí dáme kašu do chladničky ideálne na noc. Ja si prípravu zjednodušujem, všetky suroviny nahádžem do hrnca, premiešam a varím – zatiaľ ma tento postup nesklamal.
Nasleduje príprava cesta. Všetky suroviny spracujeme rukami na jemne lepivé, nie príliš tuhé cesto. Cesto si rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary (kolieska, ovály). Vykrojené tvary ukladáme na plech na ktorom máme papier na pečenie. Ukladáme ich ďalej od seba – pri pečení nám trošku narastú. Cesto pri práci podsypávame múkou, ale nepreháňame to aby nám upečené pláty po naplnení pekne zmäkli. Ak sa Vám s cestom pracuje zle môžete ho na chvíľku dať do chladničky a pracovať so studeným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre (180° horný + spodný ohrev) cca 8-12 minút. Dĺžku pečenia si prispôsobte tak aby boli medové pláty svetlo hnedé s ružovkastým nádychom – nečakajte na zhnednutie.
Z chladničky vyberieme vychladnutý základ na krém a rozmixujeme ho. Do základu pridávame maslo izbovej teploty a mixujeme, vznikne nám tuhý krém ktorý krásne drží tvar. Ak milujete rumovú vôňu vo vanilkových krémoch ako ja pridajte do krému 3 – 4 PL rumu.
Pripravíme si šľahačkovú vrstvu. Smotanu na šľahanie mixujeme spolu s mascarpone do tuhej konzistencie. Do šľahačkovej vrstvy nepridávam cukor, ale ak máte radšej sladšie koláčiky môžete pridať 1-2 PL práškového cukru. Smotana na šľahanie a mascarpone musia byť pred mixovaním poriadne vychladené. Pripravené krémy dáme do cukrárskych vreciek s ozdobnou špičkou a môžeme plniť.
Jednu polovicu medových koliesok/oválov si rozložíme na tácku a druhú polovicu použijeme na vrch (krajšie samozrejme necháme na vrchnú časť). Pripravený vanilkový krém striekame ozdobnou špičkou na medové kolieska / ovály. Na krém nastriekame šľahačkovú vrstvu a na vrch položíme druhý upečený medový ovál / koliesko. Hotové koláčiky poprášime práškovým cukrom a máme hotovo.
Nezabúdajte že všetky koláče s medovým cestom potrebujú čas aby zmäkli a preto je ideálne ich pripravovať deň vopred. Počet kusov uvedený vo vrchnej časti receptu je orientačný – záleží od veľkosti vykrajovaných tvarov aj od hrúbky rozvaľkaného cesta.