Medový krémeš

20210927_140655

Medový krémeš

… klasika ktorá nesmie chýbať na žiadnej oslave…

Porcie

15-20 kusov

Čas pečenia

8 - 12 minút

Teplota

180°

Suroviny

Medové cesto

  • 450 g hladká múka
  • 150 g cukor práškový
  • 3 ks vajce
  • 85 g maslo
  • 4 PL med
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • štipka soli

Krém + šľahačková vrstva

Krém:

  • 1 l mlieko
  • 2 ks žĺtko
  • 140 g kryštálový cukor
  • 4 PL polohrubá múka
  • 2 ks zlatý klas
  • 250 g maslo
  • vanilkový extrakt / vanilka
  • rum

Šľahačková vrstva:

  • 500 ml smotana na šľahanie (33%)
  • 250 g mascarpone

Postup

  1. Začneme prípravou krému, ktorý si pripravte ideálne deň vopred. V hrnci privedieme k varu väčšiu časť mlieka. Do horúceho mlieka vmiešame zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali zlaté klasy, múku, žĺtka, cukor a vanilkový extrakt. Uvaríme hustejšiu kašu, ktorú zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí dáme kašu do chladničky ideálne na noc.  Ja si prípravu zjednodušujem, všetky suroviny nahádžem do hrnca, premiešam a varím – zatiaľ ma tento postup nesklamal.
  2. Nasleduje príprava cesta. Všetky suroviny spracujeme rukami na jemne lepivé, nie príliš tuhé cesto. Cesto si rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary (kolieska, ovály). Vykrojené tvary ukladáme na plech na ktorom máme papier na pečenie. Ukladáme ich ďalej od seba – pri pečení nám trošku narastú. Cesto pri práci podsypávame múkou, ale nepreháňame to aby nám upečené pláty po naplnení pekne zmäkli. Ak sa Vám s cestom pracuje zle môžete ho na chvíľku dať do chladničky a pracovať so studeným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre (180° horný + spodný ohrev) cca 8-12 minút. Dĺžku pečenia si prispôsobte tak aby boli medové pláty svetlo hnedé s ružovkastým nádychom – nečakajte na zhnednutie.
  3. Z chladničky vyberieme vychladnutý základ na krém a rozmixujeme ho. Do základu pridávame maslo izbovej teploty a mixujeme, vznikne nám tuhý krém ktorý krásne drží tvar. Ak milujete rumovú vôňu vo vanilkových krémoch ako ja pridajte do krému 3 – 4 PL rumu.
  4. Pripravíme si šľahačkovú vrstvu. Smotanu na šľahanie mixujeme spolu s mascarpone do tuhej konzistencie. Do šľahačkovej vrstvy nepridávam cukor, ale ak máte radšej sladšie koláčiky môžete pridať 1-2 PL práškového cukru. Smotana na šľahanie a mascarpone musia byť pred mixovaním poriadne vychladené. Pripravené krémy dáme do cukrárskych vreciek s ozdobnou špičkou a môžeme plniť.
  5. Jednu polovicu medových koliesok/oválov si rozložíme na tácku a druhú polovicu použijeme na vrch (krajšie samozrejme necháme na vrchnú časť). Pripravený vanilkový krém striekame ozdobnou špičkou na medové kolieska / ovály. Na krém nastriekame šľahačkovú vrstvu a na vrch položíme druhý upečený medový ovál / koliesko. Hotové koláčiky poprášime práškovým cukrom a máme hotovo.
  6. Nezabúdajte že všetky koláče s medovým cestom potrebujú čas aby zmäkli a preto je ideálne ich pripravovať deň vopred. Počet kusov uvedený vo vrchnej časti receptu je orientačný – záleží od veľkosti vykrajovaných tvarov aj od hrúbky rozvaľkaného cesta.

Dobrú chuť

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x