Maxi veterník

20210326_153839

Maxi veterník

… pre milovníkov veterníkov…

Porcie

priemer 25 cm

Čas pečenia

25 minút

Teplota

200°

Suroviny

Odpaľované cesto

  • 160 g maslo
  • 300 g voda
  • 2 g soľ
  • 6 g cukor
  • 200 g múka hladká
  • 6 ks vajce

Krém + šľahačka

Krém

  • 1200 ml  mlieko
  • 4 ks karamelový puding
  • 10 PL kryštálový cukor
  • 500 g mascarpone

Šľahačka

  • 500 ml smotana na šľahanie (33%)
  • 500 g mascarpone

Postup

Roky som sa bála prípravy odpaľovaného cesta a tak som koláče z neho radšej nepripravovala. Raz som to odhodlaná a pripravená na neúspech vyskúšala a zistila, že je to úplne jednoduché a tak boli asi pol roka u nás doma všetky koláče z odpaľovaného cesta. Aj keď sme sa ich všetci prejedli táto verzia tortičky je u nás na prvom mieste pri akejkoľvek príležitosti.

  1. Začneme prípravou krému. Deň vopred si uvaríme hustý puding z mlieka, pudingov a cukru. Ak máte radi sladšie koláče tak pridajte ešte trošku cukru. Uvarený puding zakryjeme potravinárskou fóliou, necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky.
  2. Odpaľované cesto pripravíme tak, že privedieme k varu vodu s maslom, cukrom a soľou. Keď začne voda bublať pridáme múku a miešame kým sa nám nevytvorí kompaktná hmota. Túto hmotu ,,odpaľujeme“ cca 5 minút. Cesto počas odpaľovania miešame – na dne hrnca sa vytvorí povlak. Keď povlak zhnedne máme hotovo. Hotové cesto je pružné, ľahko tvarovateľné a drží tvar, dáme ho do misky kde ho necháme vychladnúť alebo ho môžete ochladiť mixovaním.
  3. Keď je cesto vlažné môžeme začať pridávať vajíčka. Začneme mixovať cesto a po jednom pridávame vajíčka izbovej teploty. Nezľaknite sa kadejakej konzistencie cesta s každým ďalším vajíčkom sa to začne podobať odpaľovanému cestu. V recepte sú použité vajíčka veľ. M. Hotové odpaľované cesto je stredne husté, hladké a lepkavé. Cestom naplníme cukrárske vrecko a môžeme začať tvoriť základ torty.
  4. Plech vystelieme papierom na pečenie. Na opačnú stranu papiera si kľudne nakreslite kruhy (cca 18-20 cm). Pripravené cesto striekame pomocou ozdobnej špičky od vonkajšej časti kruhu k stredu. Vytvoríme tak 3 kruhy (cesto sa počas pečenia roztiahne nepokúšajte sa upiecť 2 kruhy na jednom plechu). Kruhy pofŕkame vodou a pečieme vo vyhriatej rúre (horný + spodný ohrev) cca 25 minút. Upečené odpaľované cesto je hnedé a malo by mať hnedý nádych aj v prasklinách. Ak sa Vám kruh pri pečení trochu zdeformuje alebo praskne vôbec to nevadí zvyčajne si kruhy ešte obrezávam aby mali rovnakú veľkosť.
  5. Kým nám cesto vychladne dokončíme krém. Vychladnutý puding šľaháme  a postupne pridávame mascarpone. Krém je pevný a dobre drží tvar. Na šľahačkovú vrstvu si v jednej miske vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie.
  6. Upečené kruhy  preložíme na servírovací podnos a vrstvíme karamelový krém, šľahačku, ďalší plát odpaľovaného cesta (pláty z odpaľovaného cesta neprekrajujeme ako klasické veterníky – pri chladnutí trochu spľasnú). Postup opakujeme 2x. Vznikne nám krásna torta ktorej boky môžete trošku uhladiť, alebo naopak nechať nerovnomerné, prípadne krém striekať ozdobnou špičkou.
  7. Na vrchný plát môžete použiť čokoládovú polevu, karamelovo cukrovú polevu ako na klasické veterníky alebo náš najobľúbenejší slaný karamel. Recept na slaný karamel nájdete tu:  https://www.cukrovanie.sk/recepty/slany-karamel/
  8. Maxi veterník je hotový stačí ho nechať chvíľu stuhnúť v chladničke a môžete krájať. Krájania sa nebojte v reze vyzerá pekne a vôbec sa nerozteká. Dobrú chuť 😂
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x