Cesto môžete nahradiť sušienkovým základom: 300 g maslové sušienky + 150 g roztopené maslo
Maková náplň + poleva
Maková náplň:
500 g mascarpone
400 g cream cheese (goldessa Lidl, philadelphia a pod.)
120 g mak mletý
160 g práškový cukor
3 x vajce
citrónová/pomarančová kôra
Poleva:
400 g kyslá smotana
4 plátky želatína
5 PL práškový cukor
šťava z 1 citróna/menšieho pomaranča
Postup
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vytvoríme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme na papieri na pečenie na aspoň 30 cm kruh. Pomocou papiera na pečenie ho prenesieme do tortovej formy (24-25 cm). Ak sa Vám cesto pri prenášaní potrhá nič sa nedeje jednoducho ho utlačte rukami a pokúste sa vytvoriť z cesta okraje až po vrch tortovej formy. Prebytočné cesto odrežte nožom a môžete ho dotlačiť na miesta kde Vám cesto chýba, alebo je tenšie. Takto vytvoríme základ na cheesecake, ktorý husto popicháme vidličkou a vložíme do chladničky.
Ak sa rozhodnete pre sušienkový základ – zmiešajte rozdrvené sušienky s roztopeným maslom a utlačte ich v tortovej forme pomocou lyžičky/ruky – pokúste sa tiež vytvoriť okraje až po vrchnú časť formy. Maslo pridávajte postupne niektoré sušienky majú vyšší obsah tuku a preto môže stačiť aj menej masla – sušienkový základ so správnym množstvom masla vyzerá ako vlhký piesok – je sypký ale pri natláčaní do formy drží tvar. Hotový základ tiež vložíme do chladničky a môžeme pripraviť makovú náplň.
V miske jednoducho metličkou zmiešame mascarpone, krémový syr (cream cheese) a cukor, postupne zapracujeme vajíčka, mak a citrónovú alebo pomarančovú kôru. Makový základ môžete vymiešať aj mixérom ale pri čo najnižších otáčkach. Hotový makový základ vylejeme na pripravené cesto / sušienkový základ a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný + spodný ohrev) na cca 1 hodinu. Upečený cheesecake sa v strede trasie ako želé, okraje pôsobia pevne a nemal by z vrchu začať hnednúť. Cheesecake necháme vychladnúť v otvorenej rúre alebo pri izbovej teplote, po miernom vychladnutí obrežeme ostrým nožom kraje cheesecaku od formy. Vychladnutý cheesecake vložíme do chladničky, najlepšie na celú noc.
Na polevu si necháme napučať plátky želatíny vo vode. V miske zmiešame metličkou cukor, kyslú smotanu a citrónovú alebo pomarančovú šťavu. Napučanú želatínu zahrejeme aby sa rozpustila a pridáme k nej 2 PL smotanovej hmoty, poriadne premiešame a pridáme ďalšie 2 PL smotanovej hmoty. Takto pripravenú želatínovú zmes nalejeme do zvyšku smotanovej hmoty a poriadne premiešame. Nalejeme na cheesecake a vložíme do chladničky. Keď je smotanová vrstva tuhá, môžeme podávať, prípadne dozdobiť.