Maková torta s bielou čokoládou

20221111_222735

Maková torta s bielou čokoládou

… jednoduchá, rýchla ale neskutočne chutná tortička pre všetkých makoholikov…

Porcie

forma s priemerom 18 cm

Čas pečenia

30-35 min.

Teplota

175°

Suroviny

Makový korpus

  • 4ks vajce
  • 150 g práškový cukor
  • 50g hladká múka špaldová
  • 180 g mak mletý
  • 2 čl kypriaci prášok
  • 60 ml mlieko
  • 1 čl škorica mletá
  • štipka soli

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 300g biela čokoláda
  • 200 ml smotana na šľahanie (33%)
  • 300 g maliny (môžu byť aj mrazené)

 

Obtretie torty (voliteľné)

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie (min. 33%)
  • mak mletý

Postup

Maková torta ktorú si pripravíme má priemer 18cm. Odporúčam použiť 2 formy s priemerom 18cm – každý korpus prerežeme na 2 pláty a tortu budeme plniť 3 krát. Ak nemáte 2 formy môžete použiť aj jednu ale pri korpusoch ktoré obsahujú vysoký podiel maku, orechov a podobne je lepšie používať 2 formy a nesnažiť sa piecť vysoký korpus v jednej forme (korpusy sú tuhšie a nižšie).

  1. Začneme prípravou korpusu. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a postupne prilievame mlieko, pridáme múku s práškom do pečiva a škoricou a mak. Do makovej hmoty opatrne primiešame sneh. Makové cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme vo vyhriatej rúre (horný + spodný ohrev) cca 30-35 minút. Hotové korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovicu – vzniknú nám 4 makové pláty.
  2. Príprava krému je tiež jednoduchá. Bielu čokoládu nalámeme na malé kúsky a spolu so smotanou zahrievame (nevaríme) vo vodnom kúpeli. Vznikne nám jednotná čokoládová hmota (ganache) ktorú necháme vychladnúť (môžeme si to pripraviť aj deň vopred a nechať na noc v chladničke). Mascarpone začneme šľahať a postupne pridávame vychladnutú čokoládovú ganache. Krém nie je veľmi tuhý ale v torte pekne stuhne.
  3. Jeden plát makového korpusu preložíme na servírovací podnos, nanesieme vrstvu krému (na boky dávame krému trošku viac – môžeme nanášať aj cukrárskym vreckom), naukladáme maliny, prikryjeme korpusom a postup opakujeme 3 krát. Maliny môžu byť aj mrazené (pustia šťavu a korpus bude ešte chutnejší) – maliny pred použitím nerozmrazujte ukladajte ich na krém zmrznuté. Počas skladania torty priebežne zarovnávame prebytočný krém a korpusy aby bola torta pekne rovná.
  4. Hotovú tortu obtrieme zvyšným krémom obsypeme makom a vložíme do chladničky – najlepšie na noc.  Ak chcete tortu obtrieť a ozdobiť vyšľahajte v jednej miske mascarpone so smotanou na šľahanie a 5 PL maku. Krémom obtrieme celý obvod a vrch torty, uhladíme a ľubovoľne ozdobíme.
  5. TIP: Tortička je výborná aj v kombinácii s višňami alebo čerešňami. Mrazené višne a čerešne tiež pekne pustia šťavu ak sa ale rozhodnete použiť čerstvé zmiešajte ich s 2-3 PL višňového džemu a štipkou škorice torta bude chutnejšia. Dobrú chuť

    😍

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x