Špenátový pretlak, alebo na kašu rozmixovaný čerstvý špenát zbavíme prebytočnej vody a zmiešame ho s olejom. Takto pripravený špenát necháme odpočívať. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh do ktorého pridávame po častiach cukor. Vajíčka by mali mať izbovú teplotu, ľahšie sa vyšľahajú a cukor sa lepšie rozpustí. Na nižších otáčkach primiešame do tuhého snehu žĺtka. Žĺtka pridávame postupne. Do tejto hmoty postupne pridávame hladkú múku s práškom do pečiva, citrónovú kôru a olejovo-špenátovú zmes. Na záver pridávame polohrubú múku – množstvo tejto múky nie je presné, mrazený špenát má viac vody a preto cesto potrebuje viac múky, naopak čerstvý špenát je menej vodnatý a tak si musíte množstvo múky určiť až pri pečení. Špenátové cesto by malo byť ako láva, pekne sa rozleje no nie je príliš riedke. Cesto vylejeme na plech s rozmermi 37 x 26 cm a pečieme vo vyhriatej rúre (spodný + horný ohrev) cca 25 minút. Otestujte špajdľou.
Krém pripravíme úplne jednoducho. Všetky suroviny spolu vyšľaháme na hladký krém. Ak máte kyslú smotanu s nižším % tuku tak môžete pre istotu použiť aj stužovač.
Višňovú vrstvu pripravíme z čerstvých alebo mrazených višní. Višne rozvaríme s trochou vody a 2 PL cukru. Višne je lepšie trošku rozmixovať nie úplne na jemno – aby sa zákusok lepšie krájal. Keď sú mäkké a pekne voňajú primiešame na chuť trochu škorice a následne vo vode rozrobené 1-2 PL pudingového prášku. Vznikne pudingová kašovitá hmota, ktorú necháme vychladnúť.
Vychladnutý špenátový korpus zarovnáme. Vrchnú vydutú časť zrežeme aby sme mali rovný korpus a odrezky necháme – budeme ich potrebovať na dozdobenie. Zarovnaný korpus dlhým nožom prerežeme pozdĺž, vzniknú nám 2 pláty. Na jeden plát rovnomerne nanesieme višňovú vrstvu a na višňovú vrstvu rovnomerne rozotrieme krém z mascarpone. Na takto pripravený základ prenesieme opatrne druhý plát špenátového korpusu. Zvyškami krému natrieme vrchný plát – stačí troška aby sa nám prichytila mrvenička z odrezkov.
Takto pripravený koláč vložíme do chladničky a počkáme pár hodín. Ak chcete koláčiky ozdobiť natierajte tenkú vrstvu krému až pred krájaním aby sa Vám na vrchu mrveničky udržali ozdôbky prípadne ovocie.
Koláč môžete upiecť aj ako tortu – treba však použiť 2 tortové formy – cesta je veľa a ak by ste ho piekli v jednej forme bol by korpus príliš hutný. Ak sa bojíte prerezávania korpusu na 2 pláty môžete krém a višňovú vrstvu naniesť aj na jeden plát a následne len ozdobiť mrveničkou – v tom prípade pečte cesto vo väčšom plechu aby nebol korpus príliš vysoký.