Machové rezy

20220606_150059

Machové rezy

… ako stvorené na veľkonočný stôl ….

Porcie

plech 37 x 26cm

Čas pečenia

25 minút

Teplota

180°

Suroviny

Cesto

  • 6 ks vajce
  • 300 g kryštálový cukor
  • 175 ml olej
  • 200 g hladká múka
  • 200 – 250 g polohrubá múka
  • 450 g špenát/špenátový pretlak
  • 1 balík prášok do pečiva
  • štipka soli
  • citrónová kôra (voliteľné)

Krém + višňová vrstva

Krém:

  • 500 ml smotana na šľahanie (min. 33%)
  • 500 g mascarpone
  • 300 g kyslá smotana (18%)
  • 100 g práškový cukor
  • citrónová kôra
  • vanilkový extrakt

 

Višňová vrstva:

  • 500-600 g višne čerstvé/mrazené
  • 2 PL cukor
  • škorica
  • pudingový prášok

Postup

  1. Špenátový pretlak, alebo na kašu rozmixovaný čerstvý špenát zbavíme prebytočnej vody a zmiešame ho s olejom. Takto pripravený špenát necháme odpočívať. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh do ktorého pridávame po častiach cukor. Vajíčka by mali mať izbovú teplotu, ľahšie sa vyšľahajú a cukor sa lepšie rozpustí. Na nižších otáčkach primiešame do tuhého snehu žĺtka. Žĺtka pridávame postupne. Do tejto hmoty postupne pridávame hladkú múku s práškom do pečiva, citrónovú kôru a olejovo-špenátovú zmes. Na záver pridávame polohrubú múku – množstvo tejto múky nie je presné, mrazený špenát má viac vody a preto cesto potrebuje viac múky, naopak čerstvý špenát je menej vodnatý a tak si musíte množstvo múky určiť až pri pečení. Špenátové cesto by malo byť ako láva, pekne sa rozleje no nie je príliš riedke. Cesto vylejeme na plech s rozmermi 37 x 26 cm a pečieme vo vyhriatej rúre (spodný +  horný ohrev) cca 25 minút. Otestujte špajdľou.
  2. Krém pripravíme úplne jednoducho. Všetky suroviny spolu vyšľaháme na hladký krém. Ak máte kyslú smotanu s nižším % tuku tak môžete pre istotu použiť aj stužovač.
  3. Višňovú vrstvu pripravíme z čerstvých alebo mrazených višní. Višne rozvaríme s trochou vody a 2 PL cukru. Višne je lepšie trošku rozmixovať nie úplne na jemno – aby sa zákusok lepšie krájal.  Keď sú mäkké a pekne voňajú primiešame na chuť trochu škorice a následne vo vode rozrobené 1-2 PL pudingového prášku. Vznikne pudingová kašovitá hmota, ktorú necháme vychladnúť.
  4. Vychladnutý špenátový korpus zarovnáme. Vrchnú vydutú časť zrežeme aby sme mali rovný korpus a odrezky necháme – budeme ich potrebovať na dozdobenie. Zarovnaný korpus dlhým nožom prerežeme pozdĺž, vzniknú nám 2 pláty. Na jeden plát rovnomerne nanesieme višňovú vrstvu a na višňovú vrstvu rovnomerne rozotrieme krém z mascarpone. Na takto pripravený základ prenesieme opatrne druhý plát špenátového korpusu. Zvyškami krému natrieme vrchný plát – stačí troška aby sa nám prichytila mrvenička z odrezkov.
  5. Takto pripravený koláč vložíme do chladničky a počkáme pár hodín. Ak chcete koláčiky ozdobiť natierajte tenkú vrstvu krému až pred krájaním aby sa Vám na vrchu mrveničky udržali ozdôbky prípadne ovocie.
  6. Koláč môžete upiecť aj ako tortu – treba však použiť 2 tortové formy – cesta je veľa a ak by ste ho piekli v jednej forme bol by korpus príliš hutný.  Ak sa bojíte prerezávania korpusu na 2 pláty môžete krém a višňovú vrstvu naniesť aj na jeden plát a následne len ozdobiť mrveničkou – v tom prípade pečte cesto vo väčšom plechu aby nebol korpus príliš vysoký.

Dobrú chuť

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x