Pre milovníkov klasických cheesecakov, ktoré sú plné krémového syra…
Porcie
12-18
Čas pečenia
15 + 50 min.
Teplota
180°/120°
Suroviny
Korpus/cesto
250 g hladká / špaldová hladká múka
60 g práškový cukor
100 g maslo
1 ks vajce
1/2 ČL prášok do pečiva
štipka soli
Plnka + poleva
1000 g cream cheese (philadelphia, goldessa, bánovecká nátierka)
200 g cukor kryštálový
vanilkový extrakt / vanilka
5 ks vajce
150 ml kyslá smotana
4 PL lotus sušienky mleté
POLEVA
250 – 300 g lotus nátierka
Postup
Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme mixérom alebo ručne pružné cesto. Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a pomocou papiera na pečenie ho prenesieme a vyklopíme do formy v ktorej chceme cheesecake piecť. Ak sa Vám cesto roztrhá nič sa nedeje, jednoducho ho utlačíte a upravíte podľa potreby. Je dostatočne pružné a dobre sa s ním pracuje. Cesto utlačíme aj po bočných stenách formy, čím vytvoríme pekné vysoké okraje. Zvyšné cesto z vrchu obrežeme nožom a cesto popicháme vidličkou. Formu vystlanú cestom vložíme do chladničky. Moja forma má veľkosť 25 cm.
Prejdeme na prípravu základu cheesecaku. Suroviny na prípravu cheesecaku by mali mať izbovú teplotu – vyberieme ich z chladničky v dostatočnom predstihu. Na nízkych otáčkach vymiešame cukor, krémový syr a vanilkový extrakt / vanilku. Keď sú suroviny poriadne premiešané pridávame po jednom celé vajíčka. Vajíčka pridávame postupne a nezvyšujeme otáčky aby sa do cheesecaku nedostalo veľa vzduchu. Po zapracovaní vajíčok pridáme kyslú smotanu a nakoniec mleté sušienky. Náplň vylejeme na vychladené cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný + spodný ohrev) na 15 minút (180°), potom stiahneme teplotu a pečieme cca 50 minút (120°).
Po upečení obrežeme kraje nožom a necháme cheesecake vychladnúť pri izbovej teplote alebo v rúre pri pootvorených dvierkach. Upečený cheesecake sa v strede trasie – je to v poriadku v chladničke pekne stuhne.
Polevu pripravíme jednoduchým zahriatim lotus nátierky vo vodnom kúpeli. Polevu nalejeme na cheesecake a dáme do chladničky najlepšie na celú noc aby sa dobre krájal.
Dobre vychladený cheesecake ľubovoľne ozdobíme a krájame nožom namočeným v horúcej vode.
TIP: Ak máte radšej sušienkový základ použijeme 250 g sušienok (lotus, bebe rodinné, klasické maslové) a 120 – 150 g masla. Množstvo masla je individuálne podľa konkrétneho druhu sušienok. Sušienkový základ stačí tiež vychladiť nemusí sa piecť pred naliatim náplne.