Lotus cheesecake

20210603_203450

Lotus cheesecake

Pre milovníkov klasických cheesecakov, ktoré sú plné krémového syra…

Porcie

12-18

Čas pečenia

15 + 50 min.

Teplota

180°/120°

Suroviny

Korpus/cesto

  • 250 g hladká / špaldová hladká múka
  • 60 g práškový cukor
  • 100 g maslo
  • 1 ks vajce
  • 1/2 ČL prášok do pečiva
  • štipka soli

 

Plnka + poleva

  • 1000 g cream cheese (philadelphia, goldessa, bánovecká nátierka)
  • 200 g cukor kryštálový
  • vanilkový extrakt / vanilka
  • 5 ks vajce
  • 150 ml kyslá smotana
  • 4 PL lotus sušienky mleté
  • POLEVA
  • 250 – 300 g lotus nátierka

Postup

  1. Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme mixérom alebo ručne pružné cesto. Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a pomocou papiera na pečenie ho prenesieme a vyklopíme do formy v ktorej chceme cheesecake piecť. Ak sa Vám cesto roztrhá nič sa nedeje, jednoducho ho utlačíte a upravíte podľa potreby. Je dostatočne pružné a dobre sa s ním pracuje. Cesto utlačíme aj po bočných stenách formy, čím vytvoríme pekné vysoké okraje. Zvyšné cesto z vrchu obrežeme nožom a cesto popicháme vidličkou. Formu vystlanú cestom vložíme do chladničky. Moja forma má veľkosť 25 cm.
  2. Prejdeme na prípravu základu cheesecaku. Suroviny na prípravu cheesecaku by mali mať izbovú teplotu – vyberieme ich z chladničky v dostatočnom predstihu. Na nízkych otáčkach vymiešame cukor, krémový syr a vanilkový extrakt / vanilku. Keď sú suroviny poriadne premiešané pridávame po jednom celé vajíčka. Vajíčka pridávame postupne a nezvyšujeme otáčky aby sa do cheesecaku nedostalo veľa vzduchu. Po zapracovaní vajíčok pridáme kyslú smotanu a nakoniec mleté sušienky. Náplň vylejeme na vychladené cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný + spodný ohrev) na 15 minút (180°), potom stiahneme teplotu a pečieme cca 50 minút (120°).
  3. Po upečení obrežeme kraje nožom a necháme cheesecake vychladnúť pri izbovej teplote alebo v rúre pri pootvorených dvierkach. Upečený cheesecake sa v strede trasie – je to v poriadku v chladničke pekne stuhne.
  4. Polevu pripravíme jednoduchým zahriatim lotus nátierky vo vodnom kúpeli. Polevu nalejeme na cheesecake a dáme do chladničky najlepšie na celú noc aby sa dobre krájal.
  5. Dobre vychladený cheesecake ľubovoľne ozdobíme a krájame nožom namočeným v horúcej vode.
  6. TIP: Ak máte radšej sušienkový základ použijeme 250 g sušienok (lotus, bebe rodinné, klasické maslové) a 120 – 150 g masla. Množstvo masla je individuálne podľa konkrétneho druhu sušienok. Sušienkový základ stačí tiež vychladiť nemusí sa piecť pred naliatim náplne.

Dobrú chuť ☺

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x