… tak tento cheesecake vyhral v hlasovaní o ďalší pridaný recept a zhodou okolností patrí k mojim najobľúbenejším…
Porcie
12-16
Čas pečenia
cca 60 min.
Teplota
150°
Suroviny
Sušienkový základ
200 g mleté maslové sušienky
100 g lieskové orechy mleté
80 g roztopeného masla
Náplň + poleva
Náplň:
250 g mascarpone
250 g tvaroh
100 g kyslá smotana
100 ml smotana na šľahanie
4 vajcia
200 g biela čokoláda
vanilkový extrakt
štipka soli
Poleva:
200 g biela čokoláda
90 ml smotana na šľahanie
lieskové orechy mleté na posypanie
Postup
Najprv si pripravíme lieskové orechy. Rúru predhrejeme na 180°, na plech dáme papier na pečenie, vysypeme lieskové orechy (cca 200 g) a dáme piecť na 10-15 minút. Po upečení lieskové orechy zbavíme šupky (nemusíte úplne) – pomôcť si môžete šúchaním lieskových orechov v kuchynskej utierke. Vychladnuté lieskové orechy pomelieme na jemno.
Na sušienkový základ si pomelieme maslové sušienky (dajú sa kúpiť aj zomleté ), primiešame zomleté lieskové orechy a pridávame roztopené maslo. Maslo prilievajte postupne niektoré druhy maslových sušienok môžu obsahovať viac tuku a naopak pri niektorých budete potrebovať masla trošku viac. Sušienkový základ by mal mať konzistenciu ako vlhký piesok – sype sa ale keď ho utláčate drží pekne tvar. Na pečenie použijeme otvárateľnú formu (24 cm), na spodnú časť dáme papier na pečenie, boky nevymasťujeme. Sušienkový základ vysypeme do formy natlačíme rukami na dno a snažíme sa sušienky natlačiť aj na boky formy aspoň do výšky 2 cm. Pripravený sušienkový základ vložíme do chladničky.
Na náplň a teda základ cheesecaku si najprv roztopíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme ju chladnúť. V miske vyšľaháme vajíčka do bielej peny a postupne pridávame mascarpone, tvaroh, smotany, vanilkový extrakt a roztopenú čokoládu. Pri miešaní ostatných surovín použijeme nižšie otáčky. Na záver pridajte štipku soli. Náplň vylejeme na pripravený sušienkový základ a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný spodný ohrev) na cca hodinku. Po upečení sa cheesecake v strede ešte trasie ako želatína ale okraje sú pevné (nemali by byť hnedé). Ak začnú počas pečenia hnednúť môžete znížiť teplotu na 120° a pomaly dopekať alebo cheesecake prikryť papierom na pečenie. Upečený cheesecake necháme vychladnúť v pootvorenej rúre, nožom obrežeme kraje od formy a následne dáme na noc do chladničky.
Na ďalší deň si vo vodnom kúpeli zahrejeme smotanu do bodu varu, odstavíme a pridáme nalámanú bielu čokoládu. Po chvíľke vymiešame hladkú čokoládovú polevu ktorú nalejeme na vychladený cheesecake. Vložíme do chladničky a po zatuhnutí čokoládovej polevy, vrchnú časť posypeme mletými lieskovými orieškami a môžeme podávať.
Nezabúdajte, že tak ako pri všetkých cheesecakoch by mali mať suroviny pred prípravou izbovú teplotu. Namiesto sušienkového základu môžete použiť aj cesto, ktoré zvyčajne používam pri cheesecakoch (nájdete pri ostatných receptoch) len k nemu pridajte mleté lieskové orechy aspoň 2 hrste. Dobrú chuť 😃