Lieskovoorieškový cheesecake s bielou čokoládou

20210413_202621

Lieskovoorieškový cheesecake s bielou čokoládou

… tak tento cheesecake vyhral v hlasovaní o ďalší pridaný recept a zhodou okolností patrí k mojim najobľúbenejším…

Porcie

12-16

Čas pečenia

cca 60 min.

Teplota

150°

Suroviny

Sušienkový základ

  • 200 g mleté maslové sušienky
  • 100 g lieskové orechy mleté
  • 80 g roztopeného masla

Náplň + poleva

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvaroh
  • 100 g kyslá smotana
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 200 g biela čokoláda
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli

Poleva:

  • 200 g biela čokoláda
  • 90 ml smotana na šľahanie
  • lieskové orechy mleté na posypanie

Postup

  1. Najprv si pripravíme lieskové orechy. Rúru predhrejeme na 180°, na plech dáme papier na pečenie, vysypeme lieskové orechy (cca 200 g) a dáme piecť na 10-15 minút. Po upečení lieskové orechy zbavíme šupky (nemusíte úplne) – pomôcť si môžete šúchaním lieskových orechov v kuchynskej utierke. Vychladnuté  lieskové orechy pomelieme na jemno.
  2. Na sušienkový základ si pomelieme maslové sušienky (dajú sa kúpiť aj zomleté ), primiešame zomleté lieskové orechy a pridávame roztopené maslo. Maslo prilievajte postupne niektoré druhy maslových sušienok môžu obsahovať viac tuku a naopak pri niektorých budete potrebovať masla trošku viac. Sušienkový základ by mal mať konzistenciu ako vlhký piesok – sype sa ale keď ho utláčate drží pekne tvar. Na pečenie použijeme otvárateľnú formu (24 cm), na spodnú časť dáme papier na pečenie, boky nevymasťujeme. Sušienkový základ vysypeme do formy natlačíme rukami na dno a snažíme sa sušienky natlačiť aj na boky formy aspoň do výšky 2 cm.  Pripravený sušienkový základ vložíme do chladničky.
  3. Na náplň a teda základ cheesecaku si najprv roztopíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme ju chladnúť. V miske vyšľaháme vajíčka do bielej peny a postupne pridávame mascarpone, tvaroh, smotany, vanilkový extrakt a roztopenú čokoládu. Pri miešaní ostatných surovín použijeme nižšie otáčky. Na záver pridajte štipku soli. Náplň vylejeme na pripravený sušienkový základ a dáme piecť do vyhriatej rúry (horný spodný ohrev) na cca hodinku. Po upečení sa cheesecake v strede ešte trasie ako želatína ale okraje sú pevné (nemali by byť hnedé). Ak začnú počas pečenia hnednúť môžete znížiť teplotu na 120° a pomaly dopekať alebo cheesecake prikryť papierom na pečenie. Upečený cheesecake necháme vychladnúť v pootvorenej rúre, nožom obrežeme kraje od formy a následne dáme na noc do chladničky.
  4. Na ďalší deň si vo vodnom kúpeli zahrejeme smotanu do bodu varu, odstavíme a pridáme nalámanú bielu čokoládu. Po chvíľke vymiešame hladkú čokoládovú polevu ktorú nalejeme na vychladený cheesecake. Vložíme do chladničky a po zatuhnutí čokoládovej polevy, vrchnú časť posypeme mletými lieskovými orieškami a môžeme podávať.
  5. Nezabúdajte, že tak ako pri všetkých cheesecakoch by mali mať suroviny pred prípravou izbovú teplotu. Namiesto sušienkového základu môžete použiť aj cesto, ktoré zvyčajne používam pri cheesecakoch (nájdete pri ostatných receptoch) len k nemu pridajte mleté lieskové orechy aspoň 2 hrste.  Dobrú chuť 😃
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x