Kávový cheesecake

20200417_160242

Kávový cheesecake

… pre milovníkov kávy…

Porcie

12-16

Čas pečenia

cca 60 min.

Teplota

150°

Suroviny

Cesto/sušienkový základ

  • 300 g hladká múka /špaldová hladká múka
  • 75 g práškový cukor
  • 120 g maslo
  • 2 ks vajce S (alebo 1 vajce M + 1 žĺtko)
  • 1 ČL kypriaci prášok do pečiva
  • štipka soli

Ak máte radšej sušienkový základ tak zmiešajte 300 g mletých maslových sušienok so 150 g roztopeného masla.

Náplň + poleva:

Náplň:

  • 100 ml silná káva
  • 500 g mascarpone
  • 400 g krémový syr/cream cheese (goldessa, philadephia)
  • 160 g trstinový cukor
  • 4 ks vajce
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli

Poleva:

  • 150 g tmavá čokoláda (min. 52%)
  • 150 ml smotana na šľahanie

Postup

  1. Prípravu cheesecaku začneme uvarením silnej kávy. Pre každého z nás je predstava o dobrej káve iná, ale tento cheesecake si vyžaduje naozaj dobrú kávičku najlepšie silné dvojité espresso (doliať vodou do 100 ml). S instantnou kávou som tento cheesecake nepripravovala… neviem ako to ovplyvní jeho výslednú chuť. Hotovú kávu necháme vychladnúť a pripravíme cesto.
  2. Všetky suroviny na cesto miesime spolu do momentu, kým nám vznikne jemné pružné cesto. Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a pomocou papiera na pečenie ho prenesieme do formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie (iba spodná časť, boky nevymasťujeme). Cesto rukou utláčame do formy tak, aby sme mali cesto aj na bokoch formy. Prebytočné cesto obrežeme nožom. Cesto je pružné a preto nevadí ak sa Vám pri prenášaní potrhá, jednoducho ho spojte rukou utlačte a vytvarujte tak aby bola celá forma rovnomerne pokrytá. Spodnú časť cesta popicháme vidličkou a takto pripravené cesto vložíme do chladničky. (Ak pripravujete sušienkový základ tak sušienky zmiešané s maslom natlačte na dno formy a snažte sa pokryť aj boky aspoň do výšky 2 cm).
  3. Náplň pripravíme vymiešaním mascarpone, krémového syra a cukru. Miešame metličkou alebo mixérom na nízkych otáčkach. Následne postupne pridávame po jednom vajíčka, vanilkový extrakt a štipku soli. Nakoniec prilejeme kávu izbovej teploty a hotovú náplň vylejeme na pripravené cesto / sušienkový základ. Cheesecake pečieme cca 1 hodinu (možno aj dlhšie) vo vyhriatej rúre (150° horný + spodný ohrev). Upečený cheesecake sa môže v strede ešte triasť ako želatína – je to v poriadku. Po upečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre, obrežeme kraje od formy a dáme na noc do chladničky.
  4. Na ďalší deň cheesecake polejeme čokoládovou ganache. Ganache pripravíme zahriatim smotany do bodu varu, a pridaním nalámanej čokolády. Po chvíľke vymiešame čokoládu so smotanou na hladkú čokoládovú polevu ktorú vylejeme na cheesecake a dáme do chladničky. Po zatuhnutí polevy cheesecake ľubovoľne ozdobíme a môžeme podávať.
  5. TIP: cheesecake sa najlepšie krája horúcim nožom. Pri krájaní si namáčam nôž do vriacej vody ktorú mám v termoske a po každom namočení si nôž utriem do sucha. Dobrú chuť ☺️
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x