Klasické žĺtkové rezy v trošku inom prevedení. Keďže som žĺtky potrebovala na prípravu tartaletiek začala improvizácia s polevou a vznikla táto chutná verzia…
Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny (môžete použiť aj klasický práškový cukor). Do vyšľahanej hmoty pridáme uvarenú kávu, trošku škorice. Postupne primiešame tuhý sneh. Jemne varechou vmiešame do hmoty orechy a múku s práškom do pečiva. Múku tiež môžete použiť aj klasickú. Hotové cesto nalejeme do okrúhlej formy (24 – 25 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť.
Smotanu zahrejeme do bodu varu, nalejeme na polámanú čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu – ak je treba môžeme ešte prihriať aby sa čokoláda pekne rozpustila. Na záver primiešame vaječný likér a takto pripravenú polevu (ganache) nalejeme na vychladnutý orechový korpus.
Hotový koláč dáme do chladničky a po zatuhnutí polevy môžeme podávať.
Na ganache z bielej čokolády používam bielu čokoládu Callebaut, prípadne dobrou alternatívou sú biele čokolády z Lidl alebo Kauflandu. Ak použijete čokoládu Milka alebo Orion treba ubrať trochu smotany a ganache je príliš sladká. Ak sa dá tak sa pri koláčoch týmto čokoládam radšej vyhýbam. Dobrú chuť 😊