Falošné žĺtkové rezy

20230408_124414

Falošné žĺtkové rezy

… klasické žĺtkové rezy trochu inak…

Porcie

12-16

Čas pečenia

30 min.

Teplota

180°

Suroviny

Orechové cesto

  • 3 ks vaječný bielok
  • 125 g maslo
  • 125 g práškový cukor trstinový
  • 4 PL uvarená káva
  • 125 g mleté orechy
  • 125 g polohrubá múka špaldová
  • 1 ČL kypriaci prášok do pečiva
  • 0,5 ČL škorica

Poleva

  • 200 g biela čokoláda
  • 45 ml smotana na šľahanie
  • 45 ml vaječný likér

Postup

Klasické žĺtkové rezy v trošku inom prevedení. Keďže som žĺtky potrebovala na prípravu tartaletiek začala improvizácia s polevou a vznikla táto chutná verzia…

  1. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny (môžete použiť aj klasický práškový cukor). Do vyšľahanej hmoty pridáme uvarenú kávu, trošku škorice. Postupne primiešame tuhý sneh. Jemne varechou vmiešame do hmoty orechy a múku s práškom do pečiva. Múku tiež môžete použiť aj klasickú. Hotové cesto nalejeme do okrúhlej formy (24 – 25 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť.
  2.  Smotanu zahrejeme do bodu varu, nalejeme na polámanú čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu – ak je treba môžeme ešte prihriať aby sa čokoláda pekne rozpustila. Na záver primiešame vaječný likér a takto pripravenú polevu (ganache) nalejeme na vychladnutý orechový korpus.
  3.  Hotový koláč dáme do chladničky a po zatuhnutí polevy môžeme podávať.
  4. Na ganache z bielej čokolády používam bielu čokoládu Callebaut, prípadne dobrou alternatívou sú biele čokolády z Lidl alebo Kauflandu. Ak použijete čokoládu Milka alebo Orion treba ubrať trochu smotany a ganache je príliš sladká. Ak sa dá tak sa pri koláčoch týmto čokoládam radšej vyhýbam. Dobrú chuť 😊
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x