Domáca marlenka

20210626_125450

Domáca marlenka

… ak milujete marlenku tak vyskúšajte aj túto nepresladenú domácu verziu …

Porcie

12 - 18 kusov

Čas pečenia

4-6 minút

Teplota

180º

Suroviny

Medové cesto

  • 100 g maslo
  • 3 PL med (tekutý)
  • 250 g cukor kryštálový
  • 2 PL ocot
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 2x vajce
  • 500g múka hladká

Krém

  • 1 x karamelové salko (uvarené salko)
  • 3 x zlatý klas
  • 1 l mlieko plnotučné
  • 250 g maslo
  • Na dozdobenie/dokončenie:
  • 100 g orechy mleté
  • 30 g čokoláda (min. 50 %)
  • 30 g smotana na šľahanie

Postup

  1. Začneme prípravou krému, ten si pripravte deň vopred. Do hrnca dáme variť 800 ml mlieka, keď začne vrieť primiešame zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali zlatý klas. Uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu primiešame maslo a miešame kým sa nám krém krásne spojí, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Vychladnutý krém dáme na noc do chladničky (do chladničky si dáme aj karamelové alebo vopred uvarené salko aby mali suroviny pri dokončovaní krému rovnakú teplotu).
  2. Pustíme sa do prípravy medových plátov. Medové pláty si môžete pripraviť deň vopred ale aj skôr. V miske si rozšľaháme vajíčka do peny (stačí ručne) a necháme odpočívať. Do hrnca dáme variť maslo, cukor a med. Keď hmota začne bublať primiešame ocot zmiešaný s kopcovitou lyžičkou sódy bikarbóny. Vytvorí sa bohatá pena a hmotu stiahneme z ohňa. Zmes chvíľku miešame aby trošku ochladla a primiešame vyšľahané vajíčka. Pri prilievaní vajíčok poriadne miešame aby nám nevznikla praženica. Po pridaní vajíčok vrátime základ na pláty na oheň a ešte chvíľku povaríme. Hmota bude krásne voňať a keď bude mať peknú karamelovú farbu môžete ju stiahnuť z ohňa. Do teplej hmoty pridáme múku (postupne) a vytvoríme pružné cesto.
  3. Zapneme rúru – 180º (horný a spodný ohrev). S cestom pracujeme ešte keď je teplé – bude sa s ním pracovať lepšie. Cesto si rozdelíme na 7 guličiek a tie vyvaľkáme na papieri na pečenie na úplne tenučké pláty. Pláty si pri vaľkaní podsypte múkou. Obrežeme na veľkosť kruhu 24 cm. Obrezané cesto dáme bokom a postup opakujeme so všetkými guličkami. Vznikne nám 7 plátov a obrezané cesto zhnetieme a vytvoríme ďalšie pláty (niekedy sa podaria 3 niekedy 1 hrubší). Z poslednej zvyšnej obrezanej časti cesta upečte plát akéhokoľvek tvaru – tento plát použijeme na ozdobu. Každý plát pečieme cca 5 minút – pri vyberaní z rúry sú ešte mäkké a po vychladnutí budú tvrdé.
  4. Pudingovú hmotu a salko vyberieme z chladničky a pomocou mixéra puding rozmixujeme na hladký krém. Do rozmixovaného pudingu primiešame karamelové salko a poriadne premiešame. Do krému nepridávame cukor – salko aj pláty sú dostatočne sladké.
  5. Na podložku si položíme jeden medový plát a natrieme ho hotovým krémom. Vrstva krému nemusí byť hrubá – rozdeľte si množstvá tak aby ste vedeli potrieť všetky pláty aj posledný vrchný. Vrstvením nám vznikne krásna tortička z minimálne 6-7 plátov. Ak máte doma ráfik, pomôžte si pri nanášaní krému ráfikom aby ste mali marlenku dokonalé rovnú. Vrchný plát natrieme poslednými zvyškami krému a boky pekne zarovnáme.
  6. Posledný upečený neobrezaný plát nastrúhame a zmiešame s pomletými orechami a obsypeme celú marlenku aj po bokoch.
  7. Hotovú marlenku ozdobíme čokoládovou ganache. Smotanu zahrejeme do bodu varu, pridáme nalámanú čokoládu a miešame kým sa nám vytvorí hladká čokoládová hmota. Hotovou ganache pofŕkame vrch marlenky a máme hotovo. Marlenku môžete nazdobiť aj ako klasickú tortu.
  8. Hotovú marlenku dáme do chladničky a necháme odpočívať do ďalšieho dňa. Marlenka je trvanlivá a najlepšia je na tretí deň.
  9. Dúfam, že Vás hrôzostrašne vyzerajúci popis prípravy neodradí aby ste túto dobrotu vyskúšali. Tvar a veľkosť marlenky si viete ľubovoľne upraviť a tak pripraviť aj menšiu vysokú verziu ale aj marlenkové rezy na celý plech.
  10. TIP: Ak Vám pri skladaní marlenky zostanú pláty a krém – vytvorte si zo zvyškov marlenkové guličky. Nastrúhané pláty, pomleté orechy a zvyšky krému spracujte na tvarovateľné cesto a vytvorte guličky ktoré obalíte v zmesi z nastrúhaných plátov (najlepšie sú ak ich naplníte mandľami v kakaovej hmote so škoricou).

Dobrú chuť 😋

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x