Začneme prípravou krému (deň vopred). Mlieko, puding, cukor a 1 PL vanilkového extraktu varíme do zhustnutia, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Základ krému vložíme na noc do chladničky.
Chrumkavá vrstva: V miske ručne zmiešame maslo, múku a cukor. Vznikne tvarovateľné cesto, ktoré rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku cca 2 mm a takto rozvaľkané cesto vložíme aj s papierom na pečenie do chladničky aby stuhlo.
Odpaľované cesto: V hrnci privedieme k varu maslo, vodu a soľ. Do vriacej zmesy nasypeme múku a miešame. Neustálym miešaním vznikne kompaktné cesto, ktoré ,,odpaľujeme“ cca 5 minút. Aj keď už cesto vyzerá pekne stále ho miešame. Proces odpaľovania je dôležitý. Po 5 minútach odstavíme cesto z ohňa a necháme ho chvíľu vychladnúť.
Vychladnuté cesto dáme do mixéra a mixujeme, postupne pridávame vajíčka izbovej teploty. Cesto každým vajíčkom mení konzistenciu a z mrveničky vznikne lepivé stredne tuhé cesto ktoré dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame guličky.
Na každú guličku/kopček z odpaľovaného cesta položíme vykrojený kruh zo stuhnutého maslového cesta (chrumkavá vrstva). Je len na vás akú veľkosť veterníčkov chcete. Treba počítať s tým že poriadne narastú. Podstatné je aby kruh vyrezaný z chrumkavého cesta bol o trošku väčší ako gulička z odpaľovaného cesta. Najčastejšie robievam 2-3cm guličky a 3-4cm kruhy z maslového cesta.
Keď máme plech plný, pokropíme ho vodou a dáme veterníčky piecť najprv na 15 minút a potom dopekáme cca 10 min pri nižšej teplote (220° – 160° horný + spodný ohrev). Počas pečenia neotvárajte rúru. Na správne upečený veterník sa dá zo spodu zaklopať naopak nedopečené po vybratí z rúry spľasnú. Upečené veterníky necháme vychladnúť.
Pudingový základ krému mixujeme a postupne pridávame mascarpone. Šľahačkovú vrstvu vytvoríme mixovaním smotany a mascarpone v jednej miske. Oba krémy dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Chrumkavé veterníčky prekrojíme, na spodnú časť nastriekame pudingový krém (do stredu môžete pridať ovocie alebo trošku džemu), následne nastriekame šľahačkovú vrstvu a prikryjeme chrumkavým klobúčikom. Veterníčky jemne pocukrujeme a môžeme hneď podávať. Dobrú chuť 😊