Chrumkavé veterníky (základný recept)

20220211_085154

Chrumkavé veterníky (základný recept)

Porcie

20-30

Čas pečenia

25 min.

Teplota

220/160°

Suroviny

Odpaľované cesto + chrumkavá vrstva

Odpaľované cesto:

  • 250 ml voda
  • 90 g maslo
  • štipka soli
  • 150 g múka hladká
  • 4x vajce (izbová teplota)

Chrumkavá vrstva:

  • 100 g múka hladká
  • 100 g cukor krupicový/trstinový
  • 80 g maslo

Krém + šľahačková vrstva

Krém:

  • 600 ml mlieko
  • 2 x vanilkový puding / zlatý klas
  • 5 PL cukor kryštálový
  • vanilkový extrakt
  • 250 g mascarpone

Šľahačková vrstva:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie 33%

Postup

  1. Začneme prípravou krému (deň vopred). Mlieko, puding, cukor a 1 PL vanilkového extraktu varíme do zhustnutia, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Základ krému vložíme na noc do chladničky.
  2. Chrumkavá vrstva: V miske ručne zmiešame maslo, múku a cukor. Vznikne tvarovateľné cesto, ktoré rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku cca 2 mm a takto rozvaľkané cesto vložíme aj s papierom na pečenie do chladničky aby stuhlo.
  3. Odpaľované cesto: V hrnci privedieme k varu maslo, vodu a soľ. Do vriacej zmesy nasypeme múku a miešame. Neustálym miešaním vznikne kompaktné cesto, ktoré ,,odpaľujeme“ cca 5 minút. Aj keď už cesto vyzerá pekne stále ho miešame. Proces odpaľovania je dôležitý. Po 5 minútach odstavíme cesto z ohňa a necháme ho chvíľu vychladnúť.
  4. Vychladnuté cesto dáme do mixéra a mixujeme, postupne pridávame vajíčka izbovej teploty. Cesto každým vajíčkom mení konzistenciu a z mrveničky vznikne lepivé stredne tuhé cesto ktoré dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame guličky.
  5. Na každú guličku/kopček z odpaľovaného cesta položíme vykrojený kruh zo stuhnutého  maslového cesta (chrumkavá vrstva). Je len na vás akú veľkosť veterníčkov chcete. Treba počítať s tým že poriadne narastú. Podstatné je aby kruh vyrezaný z chrumkavého cesta bol o trošku väčší ako gulička z odpaľovaného cesta. Najčastejšie robievam 2-3cm guličky a 3-4cm kruhy z maslového cesta.
  6. Keď máme plech plný, pokropíme ho vodou a dáme veterníčky piecť najprv na 15 minút a potom dopekáme cca 10 min pri nižšej teplote (220° – 160° horný + spodný ohrev). Počas pečenia neotvárajte rúru. Na správne upečený veterník sa dá zo spodu zaklopať naopak nedopečené po vybratí z rúry spľasnú. Upečené veterníky necháme vychladnúť.
  7. Pudingový základ krému mixujeme a postupne pridávame mascarpone. Šľahačkovú vrstvu vytvoríme mixovaním smotany a mascarpone v jednej miske. Oba krémy dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  8. Chrumkavé veterníčky prekrojíme, na spodnú časť nastriekame pudingový krém (do stredu môžete pridať ovocie alebo trošku džemu), následne nastriekame šľahačkovú vrstvu a prikryjeme chrumkavým klobúčikom. Veterníčky jemne pocukrujeme a môžeme hneď podávať. Dobrú chuť 😊
  9. Video s postupom nájdete na fb Cukrovanie 😊
Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x