Cheesecake s pudingom

20210413_204807

Cheesecake s pudingom

… chutný cheesecake s pudingom, ktorý môžete pripraviť na mnoho spôsobov…

Porcie

12-16

Čas pečenia

cca 60 min.

Teplota

160°

Suroviny

Cesto

  • 300 g hladká/hladká špaldová múka
  • 75 g práškový cukor
  • 120 g maslo
  • 2 ks vajce S (prípadne 1 vajce M + 1 žĺtko)
  • 1 ČL kypriaci prášok do pečiva
  • štipka soli

Náplň

Pudingová vrstva:

  • 2 x puding čokoládový
  • 600 ml mlieko
  • 4-5 PL cukor kryštálový

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvaroh jemný
  • 250 g kyslá smotana
  • 100 g cream cheese (goldessa, philadelphia) – môžete vynechať
  • 190 g práškový cukor
  • 2 PL múka hladká
  • vanilkový extrakt

Poleva:

  • 250 g maliny čerstvé/mrazené
  • trstinový cukor podľa chuti
  • 15 g želatína v prášku + 60 ml voda / 2 PL zlatý klas alebo škrob + voda

 

Postup

Tento cheesecake si môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Stačí vymeniť príchuť pudingu a polevu. V recepte opíšem prípravu pudingového cheesecaku s príchuťou čokoláda + maliny. Výborne chutí aj v kombináciách:

  • karamelový puding + karamelová čokoláda callebaut gold (200 g čokoláda + 100 g horúca smotana na šľahanie – vymiešať naliať na upečený cheesecake)
  • puding slaný karamel + horká čokoláda (150 g tmavá čokoláda min. 52% + 150 g horúca smotana na šľahanie – vymiešať a naliať na upečený cheesecake)
  • vanilkový puding + akákoľvek ovocná poleva (250 g ovocie čerstvé/mrazené + 15 g želatína v prášku + 60 ml voda)
  • pistáciový puding + pistáciová ganache (200 g biela čokoláda + 100 g horúca smotana na šľahanie + 2 PL pistáciové maslo – vymiešať a naliať na upečený cheesecake)
  • malinový puding + ruby čokoláda (200 g ruby čokoláda + 100 ml horúca smotana – vymiešať naliať na upečený cheesecake)
  • a mnoho ďalších….
  1. Všetky suroviny na cesto spolu spracujeme na vláčne, pružné cesto, ktoré rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľký kruh – aspoň 30 cm. Pomocou papiera na pečenie prenesieme cesto do tortovej formy (24 cm). Ak sa Vám cesto pri prenášaní roztrhá nič sa nedeje, stačí ho upraviť utlačiť. Cesto utlačíme a snažíme sa vytvoriť okraje až po vrch tortovej formy – prebytočné cesto odrežeme a môžeme použiť na doplnenie aby sme mali rovnomernú vrstvu cesta v celej forme. Spodnú časť poriadne popicháme vidličkou a takto pripravené cesto vložíme do chladničky.
  2. Najprv si pripravíme puding. V hrnci uvaríme mlieko, cukor a pudingový prášok. Hustý puding odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Mierne vychladnutý (nie úplne) puding nalejeme na pripravené cesto, zarovnáme a necháme voľne ďalej chladnúť.
  3. Na základ zmiešame všetky suroviny v jednej miske. Suroviny na prípravu cheesecaku by mali mať izbovú teplotu. Náplň nešľaháme na vysokých otáčkach, miešame ručne alebo na najnižších otáčkach aby sa do náplne nedostalo veľa vzduchu. Vznikne nám redšia náplň, ktorú vylejeme na pudingovú vrstvu a dáme piecť. Cheesecake pečieme cca 60 minút (horný + spodný ohrev) – možno aj trochu dlhšie. Stred cheesecaku sa po upečení môže ešte triasť ako želé, kraje pôsobia pevne a vrch by nemal byť upečený do hneda, okraje môžu mať jemne zlatistý nádych. Upečený cheesecake necháme chvíľu v pootvorenej rúre a následne ho necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Ostrým nožom obrežeme kraje cheesecaku od tortovej formy a cheesecake vložíme do chladničky najlepšie na noc.
  4. Malinovú vrstvu pripravíme rozvarením malín s trochou cukru (množstvo cukru si prispôsobte ja dávam cca 2 PL trstinového cukru). Rozvarené maliny zahustíme želatínou napučanou vo vode – vtedy je malinová vrstva lesklá a tuhá alebo škrobom/zlatým klasom – malinová vrstva bude pudingovej konzistencie a trochu matnejšia. Maliny nepasírujem – kôstky k nim patria ale ak Vám vadia, môžete ich prepasírovať. Teplú malinovú vrstvu nalejeme na vychladený cheesecake a necháme stuhnúť v chladničke.

Dobrú chuť

Facebook
0 0 votes
Hodnotenie receptu
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments

Viac chutných receptov

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x