Pudingové linecké koláčiky

20240327_155918

Pudingové linecké koláčiky

Porcie

Čas pečenia

6-8 minút

Teplota

180 °C

Suroviny

Pudingové cesto

  • 300g múka hladká
  • 3 x pudingový prášok (akákoľvek príchuť)
  • 100g práškový cukor
  • 250g maslo
  • 1x vajce (veľkosť M)
  • 1 ČL prášok do pečiva
  • štipka soli

Náplne

Podľa druhu použitého pudingu môžete navymýšľať rôzne kombinácie príchutí. Najčastejšie používam tieto:

  • ovocné pudingy (jahoda, malina, citrón) + akýkoľvek džem
  • vanilkový puding + džem / ganache z bielej čokolády/lemon curd (citrónový krém)
  • karamelový puding + lotus nátierka / kávová ganache z bielej čokolády
  • banánový puding + nutela
  • pistáciový puding + pistáciová ganache / ganache z bielej čokolády
  • čokoládový puding s mätou + ganache z tmavej čokolády
  • čokoládový puding + orange curd (pomarančový krém) / slaný karamel

Tmavá ganache: 100 ml horúcej smotany na šľahanie nalejeme na 100 g nasekanej tmavej čokolády, miešaním vznikne hladká čokoládová hmota ktorá je po stuhnutí v chladničke pripravená na plnenie koláčikov (ganache môžete dochutiť napr. kávou)

Biela ganache: 100 ml horúcej smotany na šľahanie nalejeme na 200g nasekanej bielej čokolády, miešaním vznikne hladká čokoládová hmota, ktorá je po stuhnutí v chladničke pripravená na plnenie koláčikov (ganache môžete dochutiť napr. kávou, pistáciovým maslom, arašidovým maslom, mrazom sušeným rozmixovaným ovocím)

 

Postup

  1. Príprava je jednoduchá ako u klasických lineckých koláčikov. Všetky suroviny spracujeme v jednej miske na kompaktné cesto. Tak ako pri lineckom pečive si dajte pozor na dobu miesenia. Ak budete miesiť cesto príliš dlho sparí sa, bude sa s ním ťažko pracovať a výsledné koláčiky nebudú mať pekné tvary. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 2 hodiny (kľudne aj na celú noc či deň).
  2. Po vybratí cesta z chladničky ho necháme postáť pri izbovej teplote a následne premiesime. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Cesto samozrejme podsypávame múkou. Cesto pripomína plastelínu a pracuje sa s ním oveľa lepšie ako s lineckým cestom. Vykrojené tvary prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre (spodný + horný ohrev) 6-8 minút podľa veľkosti a hrúbky vykrojených tvarov.
  3. Upečené koláčiky môžeme napiecť aj v predstihu a plniť neskôr.
  4. TIP: Pre dosiahnutie pekných alebo výraznejších farieb koláčikov je nevyhnutné pridať aj kvapku potravinárskeho farbiva. Samotný puding sfarbí cesto veľmi jemne. 🙂

 

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x