Tartaletky/košíčky

20210313_111213

Tartaletky alebo košíčky. Chutné, malé, krásne koláčiky ktoré si môžete dotvoriť akokoľvek chcete. Počet príchutí a tvarov sa nedá zrátať a každý si môže vytvoriť tú svoju najobľúbenejšiu kombináciu. Koláčiky pri ktorých sa všetci hádajú kvôli názvu a množstvu náplní… Nech už nazvete tieto koláčiky akokoľvek, základom je správny recept. Ako to už pri jednoducho vyzerajúcich receptoch býva aj pri tartaletkách / košíčkoch zvyčajne letí prvý plech rovno do koša a je potrebné si to trošku nacvičiť a získať zručnosť.

Pre tých, ktorým sa nedarí dosiahnuť pekný tvar ponúkam pár rád a pre tých ktorý ešte nemajú svoj obľúbený recept na tartaletky/ košíčky ponúkam svoj osvedčený recept.

Základný recept na tartaletky/košíčky : 250g hladkej múky + 4 PL mandľovej múky rukami spracujeme so 125g studeného masla a štipkou soli na mrveničku. Do mrveničky pridávame vyšľahanú zmes z 1 žĺtka, 3 PL vody a 70g práškového cukru. Vytvoríme vláčne, pružné cesto (pozor na dlhé miesenie – cesto je po dlhom miesení málo pružné a trhá sa).

Cesto nedávame do chladničky, pracujeme s ním hneď. Odoberieme kúsok cesta, v rukách vytvoríme guličku a tú natlačíme do formičky. Cesto musí byť dobre natlačené (formičky nevymasťujeme). Prečnievajúce cesto obrežeme nožom a potom ešte jemne prstami vytlačíme cesto nad úroveň formičky (zobrazené na fotke).

Hrúbka cesta je zobrazená na fotke. Pozor na príliš hrubú vrstvu cesta. Pripravené tartaletky/košíčky uložíme na plech a popicháme vidličkou.

Cesto je vhodné aj do ráfikových formičiek.

Pečieme pri teplote 175° (horný + spodný ohrev) približne 10-15 minút. Hotové tartaletky/košíčky sú bledé s ružovkastým nádychom. Tartaletky/košíčky necháme chvíľku vychladnúť vo formičkách a následne vyklopíme.

Z jednej dávky pripravíme cca 25ks tartaletiek/košíčkov vo veľkosti 6cm alebo 1 veľký tart vo veľkosti 25 cm.

 

Tartalekty/košíčky si môžete napiecť aj v predstihu. V uzatvorenej krabici na suchom a tmavom mieste Vám vydržia aj mesiac. Pre kakaovú verziu odoberieme 2 PL múky a pridáme 1 PL kakaa. Kakaové tartaletky/košíčky majú tendenciu sa stiahnuť pri pečení a môžu byť trošku nižšie. Pre ozvláštnenie môžete do základného cesta pridať škoricu, citrónovú alebo pomarančovú kôru.

Facebook
4.1 9 votes
Hodnotenie
Subscribe
Notify of
guest
3 Komentárov
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daša
Daša
26. marca 2023 18:59

Dakujem krasne za receot🤗👍

Petra Křížková
Petra Křížková
2. januára 2024 21:05

Určitě zkusím 🙂

Môže vás tiež zaujímať

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x